Vachtverzorging

In tegenstelling tot katten verzorgen honden hun huid en vacht slecht. Het is dan ook belangrijk dat wij deze taak van hen overnemen. Borstelen, kammen en wassen horen dus ook bij een goede verzorging van je hond. Hoe dat moet gebeuren is natuurlijk van een aantal factoren afhankelijk. Globaal kunnen we de vachtverzorging indelen naar de vachtstructuur. 

Trimmen

 

In de winter kunt u uw hond ook gewoon laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en… lang haar blijft lang nat.

Bescherm ook de voetzolen van uw hond bij sneeuw, en zeker als er pekel is gestrooid, u kunt de voetzolen beschermen door deze in te smeren met vaseline of uienzalf, verwijderd u dit wel weer na het uitlaten, anders kan uw hond uitglijden op gladde oppervlakten. Verwijder ook de klontjes ijs tussen de voetzolen met lauw water.

Wat u zelf kunt en moet doen


Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de baas. Begint u met borstelen en kam daarna de vacht goed door. Vooral achter de oren, op de borst en buik en in de oksels en liezen ontstaan vaak klitten. U verwijderd zo veel dood haar en zo behoudt uw hond een fraaie glanzende vacht. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak het met een hondenkoekje zo leuk mogelijk en begin met korte momenten. Op deze manier leert uw hond de kam en/of borstel net zo makkelijk te accepteren als de etensbak. Vraag mij gerust om advies. Ook kan ik u laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is. Veel eerder dan u denkt is uw hond aan zijn eerste trimbeurt toe. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is kan ik al een puppytrim geven. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak jong geleerd is oud gedaan!!
Uw hond krijgt in mijn salon een individuele behandeling zodat hij in een rustige en ontspannen sfeer de verzorging en aandacht krijgt die hij nodig heeft. Ik werk uitsluitend volgens afspraak.

Lange, zijdeachtige vacht


Bijvoorbeeld bij de Yorkshire Terriër, Shih tzu, en Malthezer. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk om klitten te voorkomen. Ook is het nodig deze honden regelmatig te wassen. Deze honden hebben een mozaïek verharing, d.w.z. het hele jaar door kleine beetjes.

 


Half (lange) vacht met onderwol

 

U dient deze vacht regelmatig te borstelen de rug tegen de haargroeirichting in, de flank met de haargroeirichting mee om het dode haar te verwijderen en klitten te voorkomen. Denk vooral ook aan de liezen, oksels, en achter de oren waar snel klitten kunnen ontstaan. Ook de broek, en hals dient u goed door te borstelen. Aangezien deze vachten 2x per jaar een flinke rui hebben en het onderwol loslaat kan de trimster uw hierbij van dienst zijn.

Krulvacht


Bijvoorbeeld de Goldendoodle, Poedel, Spaanse waterhond of de Maltezer (krulvacht).  Deze wollige vacht moet dagelijks gekamd worden om dode haren te verwijderen. Daarnaast moeten deze honden regelmatig (gemiddeld elke 6 a 8 weken) naar de trimsalon om in model geknipt te worden.


ruwe of draadharige vacht
ruwe of draadharige vacht

Ruwe harige vacht


Bijvoorbeeld bij de Westie, Cairn Terriër, Teckel, Jack russel . Regelmatig een borstelbeurt om dode haren te verwijderen en gemiddeld elke 3 á 6 maanden naar de trimsalon om de vacht te laten plukken of in stripvacht te zetten is voldoende om deze vacht mooi te houden.


Korte vacht (stokhaar)


Bijvoorbeeld bij de Labrador, Boxer en Beagle. Regelmatig met een rubberen borstel of een handdoek de dode haren verwijderen is alle vachtverzorging die deze honden van je vragen. Is de hond erg in de rui, volstaat een wasbeurt en vervolgens met de waterblazer drogen om het los zittende haar te verwijderen.


Verwaarloosde vacht

 

Indien de vacht zo verwaarloosd is doordat deze tot op de huid vervilt is zit er voor de trimster maar 1 ding op: Kaal scheren!